Mijn stage bij JIDOKA

Blog banner

Ik ben Ruben Horemans, student IT Factory aan de Thomas More afstudeerrichting Applicatie Development. Al sinds jonge leeftijd wist ik al dat ik iets binnen IT wou doen en ben nu dus bezig met deze kinderdroom te verwezenlijken. Buiten IT heb ik ook nog vele andere interesses zoals mijn hobby’s: MMA/Muay Thai & Skateboarden.

De opdracht

Mijn opdracht is een intern project, dat verder gaat op een project gemaakt door mijn stagementor op een hackathon. De bedoeling van het project is om aan de hand van een Raspberry Pi & bluetooth beacons ten alle tijden een overzicht te hebben van de aanwezigen op het kantoor. Dit is nodig voor wanneer er bijvoorbeeld bij een brand geëvacueerd moet worden, het makkelijk op te vragen is wie zich nog in het gebouw bevindt en wie niet meer.

De start

In het begin heb ik de bestaande code eens doorlopen en opgezet om eens te kijken hoe het momenteel werkte. Verder heb ik research gedaan naar de gebruikte technologieën en wat video’s hierover gekeken om zo mijn kennis wat bij te schaven zodat ik makkelijker van start zou kunnen gaan met het project.

We zijn begonnen met nieuwe nodige data toe te voegen aan het Python script en vervolgens de backend gerefactored zodat het deze nieuwe data verwerkt kreeg. Wanneer dit ons lukte hebben we enkele calls gemaakt en deze met Postman getest om te controleren of ze naar behoren werkten. Toen we het met de frontend wouden verbinden hebben we na wat proberen beslist om de frontend van scratch te beginnen omdat dit overzichtelijker en efficiënter leek. Toen de frontend had wat nodig was zijn we begonnen met het opzetten van unit testen met Jest, wat redelijk wat tijd heeft gekost om up and running te krijgen, wat nog steeds niet een van mijn sterkste punten is.

In deze periode heb ik voornamelijk leren werken met Spring Boot, dit had ik al eens moeten doen, maar was een technologie waar ik nooit super goed mee overweg heb gekund. Daarnaast heb ik een beetje met Python leren werken, deze taal had ik nog nooit eerder moeten gebruiken maar kon ik zeer snel mee overweg.

Tegen het einde van de 3de week mocht ik voor de eerste keer een demo geven van wat ik de voorbije weken al gerealiseerd had. Ik kon bij deze demo al meteen iets werkend tonen wat zeer fijn was en heb zo ook nog enkele tips gekregen over hoe ik in het vervolg mijn demo’s nog beter kan doen. Hierna heb ik ook nog een zelfreflectie en Reetro gedaan wat ook zeer fijn was om zo te zien hoe het ervoor staat.

Rond week 4 is Martijn over de backend code gegaan en aan de hand van zijn tips en verbeteringen hebben we de volledige backend gerefactored om zo best practices toe te passen en onze database beter op te bouwen. Dit was zeer interessant omdat dit een compleet andere manier van werken was die ik op school had geleerd en ik hierdoor ook enorm veel bijleer en nog steeds elke dag beter leer hoe deze manier van werken exact in elkaar zit.

Mijn eerste maand bij JIDOKA heb ik al enorm veel bijgeleerd en heb ik me al zeer goed geamuseerd en goed kunnen lachen met de sfeer op de werkvloer. Ik kijk heel erg toe naar hoe de rest van mijn stage gaat verlopen.

Hoe KMO's hun administratie kunnen stimuleren

Lees meer

Event sourcing in een legacy systeem – Deel 2 – Chose boring technologies

Lees meer
Event sourcing part 2 background

Yoo-bik-wi-tee

Lees meer